Receptek : Sült csirke Jamie Oliver szerint |
Sült csirke Jamie Oliver szerint
2005.04.24. 18:55
Hihetetlen jóóóóó,télleg!Én imádom (ha épp eszek húst:)
,,Ez egy igazi királyi kaja!"by Jamie Oliver
Feltétlen szükséges:
1-1,5kg-os csirke
só
(frissen) örölt fekete bors
3 kis marék lcsipkedett, finomra apríott zöldfűszer (pl.:bazsalikom,petrezselyem, majoranna)
4 evőkanál olaj
1 félbevágott citrom
4 összetépkedett babérlevél
2 friss rozmaring ágacska
Hevítsd a sütödet egy tepsivel együtt 225 fokra.Mosd meg a csirkét kívül-belül és amennyire lehet nyomkodd szárazra papírtörlővel.(Egyesek kiszokták operálni belőle a szerencsecsontot-én inkább benn hagyom és kívánok valamit:) Dörgöld be a testüreget sóval,majd óvatosan fogd meg a csirkebőrét a mell felső szélénél és-miután meggyőződtél róla, hogy nem hasad be sehol-gyöngéden húzd fel.Valami hártyaszerű dolog tartja őket középen, így 2 választásod van:vagy meghagyod ezt a középső hártyát és 2 kis alagutat gyártasz 2 oldalt vagy megpróbálod egybenyitni a kettőt a hártya átmetszésével.Szórj egy kevés sót az elkészül nyílásokba, adagold be az apróra vágott füszernövényeket és permetezz utánnuk némi olívaolajat.A csirke hasüreget nem mindig töltöm meg,de ha igen, akkor általában citromot,babérleveleket és rozmaringot gyömöszölök bele.Végül húzigáld le a csirke mellén a bőrt annyira, hogy mindenütt fedje a húst magát, igazítsd helyükre a szárnyacskáket és jó alaposan kötözd át a madarat.
Nem árt combocskákat 3-4 helyen bevagdalni és betömni a résekbe a maradék zöldfüszereket.
Dörzsölj madárkád bőrébe kézzel egy kevés olivaolajat és izesitsd bőségesen sóval-borssal.
Vedd ki a forró tepsit a dütöből, löttyints bele némi olajat, majd helyezd bele a csirkét hason fekve és dugd vissza a sütőbe.Hagyd így sülni 5 percig, aztán döntsd hanyatt és adj neki ujabb 5 percet.Végül ültesd a csirkét a fenekére és úgy süsd 1órán át 225 fokon.
|